Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie  lyžařského oddílu Skiklub Chlum.

Bylo to někdy na sklonku roku 2000, kdy skupina přátel, jejichž děti, právě odtržené od prsů svých matek, zakoušeli první krůčky na prkýnkách zvaných lyže.

Dva z otců, Kuba Prűher a Petr Štětka, kteří měli trochu zkušeností se závodním lyžováním a Martin Krupauer, který měl zkušenosti se vším ostatním, při pohledu na dobře  se bavící děti s velkou chutí do lyžování začali přemýšlet o závodní činnosti. První „velké závody“ odjely Rózka 97 a Bětka 96  Prűherovi a Matěj Štětka 96 v roce 2004  na Kubově Huti, kde se konal jeden ze závodů tzv.Šumavského Pohárku. Na těchto závodech také zazněla kultovní věta či spíše otázka maminky Rózy a Bětky po odjeté první jízdě obřího slalomu, kde se občas naši závodníci museli odpichovat hůlkama. „ Kubo, prosím tě řekl si jim, že se to jezdí na čas?“ To vše s vážnou  tváří matky lačné po úspěchu svých ratolestí.

V této sezoně jela své první závody také nejmladší zakládající členka Skiklubu Chlum Karolína Krupauerová 98 a to na Špičáku při dalším závodě Šumavském pohárku.

 

Na těchto závodech naše děti závodily ve skutečnosti na černo bez  jakékoliv registrace u svazu lyžařů a oddílové příslušnosti a také z důvodu „turistických“ výsledků byly trpěny ostatními ambiciózními rodiči svých konkurentů.

 

Jenže to se mělo změnit a tak jsme ve víře v lepší zítřky, zaregistrovali lyžařský oddíl, který jsme pojmenovali Skiklub Chlum.

 

Zřejmě je nutné vysvětlit proč českobudějovičtí rodáci pojmenovali svůj klub podle… no podle čeho vlastně?

Tak tedy: Kdyby praotec Čech lyžoval, tak by svůj klub pravděpodobně pojmenoval Skiklub Říp. My tady Říp nemáme, a tak když jednoho krásného dne stál Martin Krupauer na vrcholku skoro 1200m vysokého kopce uprostřed rozstříleného vojenského prostoru Boletice a vymýšlel projekt lyžařského střediska jihočeských lyžařských snů, tak jsme náš klub pojmenovali právě po tomto snu. Ta hora, na které zrovna stál se totiž jmenovala Chlum.

Realizace tohoto snu se trochu oddálila díky iniciativám rádobyekologů, kteří ve snaze ubránit přírodu před ďábelským lyžařem, akceptovali vojenský princip ochrany přírody včetně řízkování kosatce sibiřského výbuchy dělostřelecké munice.

Jméno našeho klubu bude pořád tento sen připomínat.

 

V dalších letech rozmnožily řady našeho mini klubu další spřízněné duše např. známé lyžařské rodiny Petrovičovi a Řehouškovi.

 

Naši závodníci se během uplynulých let postupně dostali mezi špičku jak v jihočeském kraji, ale také v kraji  západočeském, což je satisfakce za hodiny práce realizačního teamu.

 

Skiklub Chlum každoročně s úspěchem pořádá řadu lyžařských akcí, při kterých nám poskytuje nenahraditelnou pomoc a úžasný prostor k závodům i tréninku  Skiareál Lipno.

Dále funguje výborná spolupráce jak realizačních teamů, tak závodnické chásky mezi Skiklubem Chlum a Skiklubem Lipno. 

 

Vše výše popsané  se stalo samozřejmě s výraznou podporou manželek - předsedy Andi Štětkové, Míši Prűherové, Martiny Krupauerové a dalších :-)

 

p.s.No a jak tak píšu tak mě najednou napadlo (no jo, vlastně Míšu ), že naše předsedkyně Andi má dneska tedy předevčírem narozeniny a my (tedy já) na to zase zapomněli ojojoj  

VŠECHNO NEJLEPŠÍ  ANDI ať se daří a je ráj :-) 

 

V Českých Budějovicích dne 18.11.2008 ve 23:42 sepsal: Jakub Prűher - hlavní trenér.

Na stránkách skiklubu záhy uveřejnil: David Petrovič - hlavní nástěnkář.